KADIN DOĞUM UZMANI
Kadın hastalıkları ve doğum uzmanları; hamilelik, doğum, kısırlık, menopoz, ultrasonografi ve kadın hastalıkları ile ilgili operasyon alanında uzmanlaşmış doktorlardır. Eski zamanlarda jinekologlar nisaiye uzmanı şeklinde ifade edilirdi. Halk arasında kadın hastalıkları ve doğum uzmanına kısaca, kadın doğum uzmanı denmektedir.
Operatör nedir?
Operatör doktor şeklinde ifade edilen durum ise, cerrahi operasyonları gerçekleştiren doktorların tanımlanmasını sağlar. Kadın hastalıkları ve doğum branşı da ameliyatları olan bir branş olduğu için kadın doğum uzmanı isminin operatör veya operatör doktor (kısaca Op. Dr.) tanımı ismin başına eklenir. Ameliyat yapılan tüm branşlarda çalışan doktorlar operatör olarak adlandırılır. Ameliyat yapılmayan dahiliye ve dermatoloji gibi bölümlerdeki doktorlar ise ameliyat yapılmayan bir branşta çalıştıkları için operatör doktor tanımı başına gelmez. kadın doğum
Kadın doğum uzmanı nasıl bir eğitim alır ?
Genellikle, lise eğitiminden sonra tıp fakültesine başlanır.
Bu süre 6-7 yıldır. Daha sonra uzmanlık eğitimi için 5 yıl gerekmektedir. Ülkemizde 4 yıl olan kadın doğum uzmanlık eğitimi 5 seneye uzatılmıştır. Kadın hastalıkları ve doğum uzmanlık eğitimi aşamasında eğitim görülen alanlar ise; hamilelik, normal doğum, sezaryen doğum, kısırlık, tüp bebek, doğum kontrol yöntemleri, jinekoloji, onkoloji, ultrasonografi, menopoz, kürtaj işlemleri, laparoskopi ve histereskopi gibi endoskopik işlemler, olarak sayılabilir. Meme hastalıkları alanı ise genel cerrahi uzmanları ilgilenmektedir.
Kadın doğum hastalıkları alanında uzmanlık görmüş bir doktor, meme hastalıkları ve tedavisi ile ilgilenmez. Her kadın doğum uzmanı her konuyla ilgilenmemektedir. Bazı kadın doğum uzmanları yalnızca kanser hastalıklarıyla ilgilenirken, bazıları yalnızca estetik ve vajinismusla ilgilenmektedir. Kadın doğum uzmanları diğer doktorlar gibi devlet hastanelerinde, üniversite hastanelerinde, özel hastanelerde veya muayenehanelerinde hizmet verirler.
Genel olarak kadın doğum uzmanlarının ilgilendikleri hastalıklar:
- Hamileliğe hazırlık
- Hamilelik sürecinde takip
- Normal doğum ya da sezaryen doğum
- Miyom polip gibi rahim hastalıkları
- Yumurtalık hastalıkları
- Rahim ağzındaki hastalıklar
- Kürtaj
- Adet düzensizlikleri
- Vajinit gibi sorunlar
- Ultrasonografi
- Doğum kontrol yöntemleri
- Kısırlık tedavisi
- Dış gebelik
- İdrar kaçırma
- Genital organların estetik ile ilgili operasyonları
Jinekoloji nedir?
Jinekoloji kelime anlamı olarak jineko-loji yani “kadın-bilimi” anlamına gelir. Yunanca gynaika (gyne) kadın anlamına gelir. Loji bilim anlamındadır. Jinekoloji kadın üreme organları ile ilgilenen bilim dalıdır. (İngilizce: gynaecology veya gynecology). Jinekoloji Türkçe karşılık olarak “kadın hastalıkları” şeklinde kullanılır. Eskiden nisaiye olarak da adlandırılırdı. Günümüzde nisaiye terimi halen bazı kliniklerde kullanılmaktadır. Jinekolojinin karşıtı androloji yani erkek üreme organları ile ilgilenen bilim dalıdır.
Jinekoloji konusunda uzman doktorlara jinekolog denir (kadın hastalıkları ve doğum uzmanı, nisaiye uzmanı). Jinekologlar sadece jinekoloji yani kadın hastalıkları ile ilgilenemezler aynı zamanda doğum bilimi (obstetrik) ile de ilgilenirler. Bu iki bilime birden kadın hastalıkları ve doğum (obstetrik ve jinekoloji) denir. Jinekoloji kadın üreme organları patolojilerini içerir. Örneğin yumurtalık (over) kisti, myom, rahim ağzı (serviks) hastalıkları, polip, endometrit, servisit, polikistik over, infertilite (kısırlık), vajinit, pelvik inflamatuar hastalık gibi hastalıklar ve bunlarla ilgili ameliyatlar… Erken gebelik aylarındaki patolojiler, dış gebelik, düşük, mol gebelik gibi durumlar da jinekolojinin kapsamına girer. Son gebelik ayları (6. ay – 24 haftadan sonrası) yani doğum ile ilgili konular obstetrik biliminin kapsamına girer. Doğum kontrol yöntemleri, menopoz, idrar kaçırma problemleri, rahim sarkması, adet sancısı (dismenore), adet düzensizlikleri, kadın üreme organları kanserleri jinekolojiyi ilgilendiren diğer konulardır.
VAJİNAL MUAYENE
Jinekolojik muayane (vajinal muayene) her kadının hiçbir rahatsızlığı olmasa dahi yılda bir kez kontrol amaçlı yaptırması gereken muayenedir. Bu sayede bazı hastalıkların erken tanısı konulabilir, ayrıca rahim ağzı kanserini önlemek amaçlı smear testi muayene sırasında yılda bir alınır. Bunun dışında jinekolojik muayene kadın hastalıkları ile ilgili veya gebelik ile ilgili şikayetleri olan hastalara kadın hastalıkları ve doğum uzmanları (jinekolog) tarafından yapılmaktadır. Daha önce hiç jinekolojik muayene olmamış bayanlar bu muayeneden ilk seferinde çekinebilir veya korkabilir ancak en fazla 1-2 dakika gibi kısa süren bir muayenedir ve ağrı veren bir işlem değildir. Daha önce muayene olmuş bayanlar bunun kolay bir işlem olduğunu gördükleri için hiç çekinmeden rahat bir şekilde muayene olurlar.
Jinekolojik muayene ne zaman yapılır?
Jinekolojik muayene adet zamanında veya adetli değilken yapılabilir. Ancak adetli iken kanamadn dolayı rahim ağzı net görülemeyebilir ve smear testi alınamaz. Bu nedenle acil bir durum yoksa adet dışındaki dönemler tercih edilir.
Bütün muayenelerde olduğu gibi jinekolojik muayeneden önce doktor öncelikle hastanın hikayesini (öykü, anamnez) alır. Hastanın yaşı, mesleği, medeni durumu, ilişki durumu, geçirdiği hamilelikler, düşükler, doğumlar, ameliyatlar, küretaj ve benzeri işlemler kadın hastalıkları dışında herhangi bir hastalık varlığı, adet düzeni, adet süresi ve miktarı detaylıca sorulur. Sigara, alkol ve kullandığı diğer maddeler, kullandığı ilaçlar, ailesinde bir hastalık varlığı sorulur. Hasta ve doktor arasında geçen bütün konuşmalar sırdır ve hastanın yakınları dahil hiçkimseye anlatılmaz. Hasta isterse görüşme sırasında yanında eşi veya başka bir yakını bulunabilir, hasta istemezse görüşmeye tek başına katılır, doktor odasına başka hiçbir kimse alınmaz. Hasta bu esnada sorulan sorulara açık ve net cevap vermelidir ki tanı ve tedavi planında yanılmaya yol açmasın.