YUMURTA DONDURMA
Yumurta dondurma işleminde kadının yumurtalığından elde edilmiş yumurtanın (oosit) dondurularak ileride kullanmak için saklanması uygulamaları yer almaktadır. Yumurtaların ileri kullanılmak üzere dondurulması bazı durumlarda gereklilik halini almıştır. Bu durumlar;
Ailesinde yakın akrabalarında erken menopoz öyküsü olan kadınların evlenmemiş olması, evlenene kadar menopoza girerek yumurtalarının tükenme endişesi duyanlar, yumurtalarının dondurulmasını talep edebilir.
Yakalandığı kanser nedeniyle, kemoterapi ve radyoterapi tedavisi görecek kadınlar, yumurtalık fonksiyonlarını kaybedebilir. Bu riski taşıyan kadınlar tedavi uygulanmadan önce yumurtalıklarının dondurulmasını talep edebilir.
Çocuk sahibi olmayı eğitim, kariyer ve diğer sebepler nedeniyle ertelemek isteyenler ya da buna zorunlu olanlar, yumurtalarının dondurulmasını talep edebilir.
Kadınlar günümüz olanaklarına göre, toplumda statüleri değişmiş, iş ve kariyer alanında daha farklı düşünceleri olan bir cinsiyet durumundadır. Üreme açısından kadınların büyük bir görev üstlenmesi nedeniyle kadınlar doğurganlık özelliklerini ilerleyen yaşlarında kaybetme riski taşımaktadır. Kadınların yumurta hücreleri doğumlarıyla birlikte sınırlı kapasitededir. Bu yumurta hücrelerini ergenliğe ulaşmalarıyla beraber her adet döneminde kullanmaya başlarlar.
Kadının her yaşıyla birlikte yumurta hücreleri hem azalır, hem de kalitesini kaybeder. Kadınların daha fazla görev üstlendiği yaşamda, doğurganlık özellikleri yaşlarının ilerlemesi nedeniyle riske girer. Yumurta dondurma işlemi ise, kadınların doğurganlığını ileri yaşlarına rağmen koruyan, onların çocuk sahibi olmasını dolayısıyla toplumda sağlıklı genç nüfusun artmasına neden olan bir uygulamadır.
Yumurta dondurma işleminde başarı oranı nedir?
- Dondurulmuş ve çözdürülmüş her yumurta hücresiyle gebelik elde edilemez.
- Fakat bu konuda yapılan çalışmalarla birlikte, yeni tekniklerin kullanılması sayesinde gebelik elde edilen yumurtaların sayısında artış meydana gelmektedir.
- Vitrifikasyon (camlaştırma) yönteminin ve döllenmede mikro enjeksiyon yönteminin kullanılması sayesinde elde edilen gebelik oranında artış sağlanmıştır.
Yumurtalar dondurulduktan sonra çözdürülmek için uzun yıllar bekleyebilir. Çözdürülen yumurtalardan elde edilecek gebeliklerden sağlıklı bebekler dünyaya gelebilir. Çünkü yumurta hücresi dondurulduğunda, kadının yaşının özelliklerini taşımaktadır. Kaliteli yumurtalarla döllenen spermlerden sağlıklı bebek sahibi olunabilir.
Yumurta dondurma işlemi nasıl yapılır?
- Yumurta dondurmak sperm dondurmaktan daha zor bir uygulamadır.
- Bunun için farklı teknikler uygulanmıştır.
- Başlangıçta yumurta dokusu dondurulmaya başlandı.
- Bu uygulamada yumurtalık dokusunun yeniden nakil edilmesinde kadınlar daha erken menopoza girmeye başladı.
Bu nedenle yumurtalık dokusunun dondurulması terk edilmeye başladı. Daha sonra tekniklerin ilerlemesiyle birlikte yumurta hücresi dondurulmaya başlandı. Yumurta hücresi vücutta olan en büyük hücredir. Bu nedenle dondurma işlemi sperm ve embriyo dondurmaya göre daha zordur. Eskiden yavaş dondurma işlemi yapılırken yumurta dondurma işleminde başarı oranı daha düşük olmaktaydı.
Günümüzde kullanılan vitrifikasyon yönteminde yumurtalar daha hızlı dondurulduğundan, daha başarılı sonuçlar alınmaktadır. Yumurta hücresinin çok fazla oranda su içeresi nedeniyle, yavaş dondurma işleminde buz kristalleri oluşmaktadır. Bu etken yumurta hücresine zarar vermektedir. Çözdürüldüğünde yumurtalardan gebelik elde etme oranı düşük olmaktaydı. Vitrifikasyon yönteminde dondurma işlemi daha hızlı olduğundan, buz kristallerinin oluşması önlenmektedir. Yumurtalar -196 derecede dondurularak saklanmaktadır.